torsdag 3 januari 2008

En natt till i vaket tillstånd!

En liten jobbnatt till.

Fast nu ska jag bara vara vaken till 4 :) Sen sova. till 8 ialla fall.
Har en ledig dag imorgon,lördag. Det ska bli gott.Då får jag sova en hel natt.
Äntligen!

Har slitit med huvudvärk den sista veckan och mina misstankar går till för
lite sova. Hoppas jag ialla fall.

Igår kom det en hel del snö. Det var faktiskt vackert, men både maken och hyresvärden säger att det ska komma minst 16 mm till. Under helgen! Uff, det
blir inte kul! Inte med en bil som våran. En toyota hiace. Dom är så lätta
bak. Får så lätt släng med den när det är glatt på vägen. Men som tur är ska
vi inte åka så mycket under veckan. Blir ett par turer till Kongsvinger bara.

Inatt har det blåst så mycket så det känns faktiskt i huset. Vinden viner bra runt
husknuten. Det är både mysigt och lite obehagligt. Det är ialla fall skönt att vara inne då. Har just nu minus 4 grader och ganska kraftig blåst.

Styvsonen lagade middag igår. En riktigt god fisksoppa ska jag säga.
Han var väldigt nöjd själv faktiskt. Ska skriva ner receptet så han får det med sig hem. Så nu kan han laga fisksoppa hemma. Han var väl i och för sig lite
osäker på om en av småsyrrorna skulle äta det. Hon kan vara lite knepig i maten, du vet väl hur det var med pyttipannan sa han till mig med ett snett
leende.

Idag ska vi ha pizza. Det är nått som går hem hos de flesta.

Måste baka lite bröd igen. det tar slut så fort! Blir nog småfranska igen. Går fort
och enkelt. Det blir dessutom så gott.
Receptet är enkelt.
1 påse torrjäst eller ett paket färsk jäst
5 dl vatten 45 grader, eller 37 grader beroende på vilken jäst du använder.
3-4 msk olivolja
ett kryddmått salt
vetemjöl
Blanda allt i en degbunke. Låt jäsa i 30 minuter.
Baka ut på väl mjölat bakbord. Degen ska vara lite kladdig.
Gör frallor i önskad storlek.
Jäs på plåt under handduk i ca 20-25 min.
Grädda i ugn ca 10-15 min i 250 grader. Mitt i ugnen. Man får kolla dom efter
ca 10 min, lyft en fralla och knacka på undersidan. Låter den
ihålig är de klara.
Låt svalna på galler under handduk.

Gör samma deg, fast på kall vätska. Då kan den jäsa övertäckt i kylskåp över
natten. Så kan du baka ut frallor på morgon. Enkelt :)

Samma deg använder jag till pizzabotten. Är egentligen pizzadeg, men kan
användas till hamburgerbröd, korvbröd och frallor med fördel.
Den degen ska jag göra nu. Så får den jäsa i kylen till i morgonbitti.

Nu ska jag tända ett ljus, ta mig en kopp kaffe, (vet det är mitt i natten ) men lite
mysigt kan man väl få ha :) och höra på vinden.

Klems fra nabolandet :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar